Acesta este MIT. Din păcate, în societate există încă percepția că problemele cardiace afectează în principal bărbații, în special pe cei supraponderali, care fumează și abuzează de alcool. Experții avertizează că acest lucru le poate face pe femei să fie mai puțin vigilente cu privire la riscul de atac de cord. Între timp, ele se îmbolnăvesc de boli de inimă ceva mai târziu decât bărbații, pe lângă faptul că pot avea simptome diferite.
Femeile nu suferă de infarct mai puțin frecvent decât bărbații, ci doar mai târziu. Studiile arată că starea cardiacă a femeilor poloneze se deteriorează rapid după vârsta de 40 de ani. Acest lucru se datorează faptului că până în perioada menopauzei, adică în jurul vârstei de 50 de ani, femeile sunt protejate de sistemul endocrin – în primul rând de estrogeni. După menopauză – adică încetarea producției acestor hormoni – apar o serie de modificări metabolice, ceea ce duce la un risc crescut de apariție a bolilor de inimă la femei, precum și a accidentelor vasculare cerebrale.
- Femeile dezvoltă boli de inimă în mod similar cu bărbații, dar, de obicei, cu 10 ani mai târziu, subliniază profesorul Marcin Grabowski, doctor în medicină, de la Departamentul de Cardiologie al Centrului Clinic Universitar al Universității de Medicină din Varșovia.
În același timp, așa-numita rată de supraviețuire după infarctul miocardic este diferită. Specialistul subliniază că, dacă un bărbat în vârstă de 65 de ani suferă un infarct miocardic, iar o femeie în vârstă de 75 de ani suferă un infarct la fel de extins, șansele de supraviețuire sunt relativ mai mici, fie și numai din cauza vârstei și a comorbidităților care apar frecvent la această vârstă.
Printre factorii de risc pentru bolile cardiovasculare la femei, obezitatea, hipertensiunea, hipercolesterolemia și diabetul sunt mai frecvente decât la bărbați. Iar ele se îmbolnăvesc adesea în mod diferit.
- Boala cardiacă ischemică la femei este diferită de cea a bărbaților, deoarece inima unei femei cântărește mai puțin, dar se contractă mai frecvent și ejectează mai puțin sânge la fiecare contracție decât inima unui bărbat. Vasele sale coronare au un diametru mai mic, pereții mai subțiri și un curs sinuos, iar circulația colaterală este mai puțin dezvoltată”, a explicat Dr. Małgorzata Peregud-Pogorzelska de la Universitatea de Medicină din Pomerania în cadrul conferinței „Quo vadis medicina?”.
Ea a subliniat, de asemenea, că femeile și bărbații reacționează diferit la medicamente – le absorb, le metabolizează și le distribuie în mod diferit în organism, datorită diferențelor de structură a plăcii aterosclerotice, de reactivitate a vaselor coronariene și de funcție endotelială, printre alți factori.
O problemă suplimentară este faptul că infarctul miocardic la femei deseori nu are simptome atât de tipice ca la bărbați. În timp ce un infarct la bărbați este de obicei anunțat de o durere retrosternală tipică, un infarct la femei se prezintă adesea cu plângeri gastrointestinale, greață, dificultăți de respirație, oboseală, scăderea toleranței la efort sau o senzație de congestie.
Acesta este unul dintre motivele pentru care femeile ajung mai târziu decât bărbații în departamentele de urgență. În plus, acestea încearcă adesea să „estompeze” durerea sau să aștepte, nu vor să „apeleze inutil la urgențe” sau „trebuie” să termine sarcinile pe care le-au început.