Simptomele bolilor de inimă la femei pot fi neobișnuite. La ce trebuie să fim atenți?

Se pare că bolile cardiovasculare pot reprezenta un risc mai mare pentru femei, în special pentru cele de peste 50 de ani (postmenopauză), decât pentru bărbați. Ce simptome pot indica probleme cardiovasculare? Pot femeile să dezvolte plângeri specifice, atipice?

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în Polonia. În fiecare an, peste 175 000 de persoane mor din cauza insuficienței cardiace, a accidentelor vasculare cerebrale sau a infarctului miocardic – aproape 50% din totalul deceselor din țară. Afecțiunile cardiovasculare sunt mai susceptibile de a afecta femeile decât bărbații, iar simptomele lor timpurii pot fi atipice.

Cele mai frecvente afecțiuni cardiovasculare

Afecțiunile cardiovasculare – cunoscute și sub numele de boli ale sistemului cardiovascular – afectează principalele sale componente, în primul rând inima, arterele și venele. Cele mai frecvente afecțiuni de acest tip includ:

 • hipertensiune arterială,
 • ateroscleroza,
 • infarctul miocardic,
 • insuficiență cardiacă,
 • accident vascular cerebral,
 • tulburări de ritm cardiac (de exemplu, fibrilație atrială sau tahicardie),
 • boală coronariană (sau boală cardiacă ischemică).

În prezent, insuficiențele cardiovasculare, datorită numărului mare de cazuri la nivel mondial, sunt recunoscute ca fiind boli ale civilizației.

Cum pot fi prevenite bolile cardiovasculare?

Stilul de viață sedentar, stimulentele și dietele inadecvate și foarte procesate au o influență enormă.

Cardiologii estimează că până la 80% din aceste afecțiuni ar putea fi evitate prin modificarea corespunzătoare a factorilor de risc, cum ar fi

 • reducerea excesului de greutate,
 • controlul tensiunii arteriale,
 • renunțarea la fumat,
 • începerea activității fizice,
 • scăderea nivelului de colesterol prin alimentație.

Din păcate, nu toți factorii sunt sub controlul nostru, iar unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru bolile de inimă în primul rând este vârsta.

Menopauza și riscul de boli cardiovasculare

Mulți oameni cred în mod eronat că bolile cardiovasculare sunt specifice bărbaților în vârstă. Se pare că, până la vârsta de aproximativ 50 de ani, femeile sunt de fapt mai puțin susceptibile la astfel de boli datorită efectului protector al hormonilor feminini estrogeni produși de ovare.

Din nefericire, în timpul menopauzei, când nivelul de estrogen scade, în organismul femeilor au loc și o serie de schimbări care cresc semnificativ riscul de boli cardiovasculare. O scădere a nivelului de estrogeni are ca rezultat, de ex:

o creștere a fracției de colesterol LDL (așa-numitul „colesterol rău”) și a trigliceridelor și o scădere a fracției de colesterol HDL (așa-numitul „colesterol bun”),
un dezechilibru între producția de factori vasodilatatori și vasoconstrictori, favorizând o vasoconstricție excesivă,
un dezechilibru al factorilor de coagulare și de descompunere a trombilor (ceea ce crește riscul de formare a trombilor, care pot duce la rândul lor la un atac de cord).

Unii algoritmi științifici prevăd că fiecare an de viață al unei femei mature fără semne de menopauză reduce riscul de boli cardiovasculare cu aproximativ 2%. Astfel, se poate spune că o menopauză cu debut mai precoce (și, prin urmare, o problemă comună în societățile dezvoltate) poate crește probabilitatea de a dezvolta boli cardiovasculare în viitor.

Statisticile arată că, într-adevăr, femeile în vârstă sunt mult mai predispuse să sufere de hipertensiune sau de leziuni aterosclerotice. Această problemă poate afecta până la 80% dintre femeile poloneze cu vârsta de peste 75 de ani! De obicei, este o afecțiune care durează de ani de zile, ale cărei simptome sunt adesea subestimate.

Din nefericire, hipertensiunea necontrolată provoacă sistematic daune enorme țesuturilor organismului. Complicațiile sale imediate pot fi infarctul sau insuficiența cardiacă, sau chiar accidentul vascular cerebral.

Simptomele bolilor cardiovasculare la femei

Multe dintre simptomele bolilor de inimă sunt foarte asemănătoare la femei și bărbați. Cu toate acestea, din cauza naturii sistemului endocrin și a schimbărilor asociate cu menopauza, unele dintre ele pot fi mult mai frecvente sau mai supărătoare la doamne.

În cazul hipertensiunii arteriale, simptomele clasice – observate atât la bărbați, cât și la femei – sunt, de exemplu, o senzație de presiune în piept, bătăi rapide (așa-numitele bătăi puternice) ale inimii, dificultăți de respirație și oboseală rapidă.

Cu toate acestea, la femei, simptomele mai puțin specifice ale hipertensiunii arteriale pot fi mai frecvente:

 • dureri de cap persistente ocazionale,
 • iritabilitate și nervozitate,
 • tulburări de somn,
 • sângerări nazale.

O altă afecțiune cardiovasculară gravă este cardiopatia ischemică (cunoscută sub numele de boală coronariană). Cauza principală a acesteia este ateroscleroza, o afecțiune în care depozitele de colesterol din pereții arterelor coronare îngustează treptat diametrul acestora.

Rezultatul este alimentarea insuficientă cu sânge a mușchiului cardiac și funcționarea mai puțin eficientă a acestuia. Simptomele care însoțesc boala coronariană sunt de obicei:

 • dificultăți de respirație,
 • palpitații,
 • presiune în spatele sternului,
 • transpirație excesivă
 • și oboseală care apare chiar și cu puțin efort fizic.

La femeile cu boală coronariană, pot apărea și plângeri suplimentare:

 • greață și dureri epigastrice,
 • slăbiciune cronică,
 • amețeli,
 • atacuri de anxietate.

De asemenea, în cazul unei afecțiuni atât de grave ca un atac de cord, simptomele neobișnuite și necaracteristice la femei pot duce la o situație în care un diagnostic corect este pus prea târziu.

Simptomele care pot anunța debutul unui atac de cord (de obicei bine cunoscute de toată lumea) nu sunt doar o presiune bruscă, dureroasă și o senzație de înjunghiere din ce în ce mai mare în piept. De asemenea, trebuie acordată o atenție deosebită:

durere toracică persistentă pe o perioadă îndelungată de timp, care iradiază către umeri, abdomen, spate, gât și chiar zona maxilarului,
o senzație persistentă de lipsă de aer și presiune în spatele sternului,
vărsături severe combinate cu dificultăți de respirație și atacuri de anxietate.
Multe femei, în vârtejul treburilor zilnice, ignoră oboseala din ce în ce mai accentuată și sâcâitoare combinată cu unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus. Uneori, un atac de cord poate lua, de asemenea, forma a ceea ce este cunoscut sub numele de atac de cord tăcut, care este mai frecvent la persoanele cu mai multe comorbidități, inclusiv obezitate și diabet.

Nu trebuie uitat că una dintre complicațiile diabetului pe termen lung este neuropatia – adică afectarea nervilor periferici, ceea ce duce la o percepție redusă a durerii de către pacient. Astfel de pacienți pot percepe opresiunea toracică și scurtimea respirației ca fiind mai puțin alarmante.

În unele cazuri, simptomele bolilor cardiovasculare la femei urmează un curs mai puțin tipic și mai blând decât la bărbați. De asemenea, acestea pot fi confuz de asemănătoare cu plângeri asociate cu menopauza și cu fluctuațiile aferente ale nivelurilor hormonale din organism.

De aceea, este important să consultați un specialist cât mai curând posibil – viața pacientului poate depinde chiar de un diagnostic prompt. După vârsta de 50 de ani, merită să vă ocupați de teste de diagnosticare regulate și, mai presus de toate, de prevenție.

Cum să reduceți riscul de boli de inimă la femei?

Merită să ne amintim că nu este niciodată prea târziu să vă schimbați stilul de viață și să implementați obiceiuri bune. Amintiți-vă că activitatea fizică nu trebuie să fie foarte intensă. La început, este suficientă o plimbare simplă, dar regulată, sau, în unele cazuri, o alergare ușoară.

Același lucru este valabil și pentru o alimentație sănătoasă. Mulți oameni asociază cuvântul „dietă” cu o abordare extrem de strictă a consumului de alimente. În realitate, de multe ori este suficient să reduceți consumul de dulciuri, fast-food și alte alimente procesate și să creșteți consumul de fructe și legume pentru a observa o îmbunătățire a sănătății și a stării de bine după câteva luni.

Schimbarea dietei este, de asemenea, destul de rapid vizibilă în anumiți parametri ai analizelor de sânge – cum ar fi reducerea trigliceridelor sau a colesterolului total.

De ce este important acest lucru? Se pare că multe dintre bolile civilizației care se află în stadii incipiente, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea, pot fi tratate tocmai prin schimbarea obiceiurilor zilnice, mai degrabă decât cu produse farmaceutice. Deși acest lucru poate părea mai puțin confortabil, în practică, prevenția naturală reprezintă o povară mult mai mică pentru organism decât substanțele active concentrate care se găsesc în medicamente.

Înainte de a alege o cale clinică de tratament, merită să ne întrebăm dacă nu cumva cel puțin o parte dintre simptomele care provoacă disconfort sau afecțiunea nu pot fi eliminate cu ajutorul unor metode simple disponibile zilnic. Desigur, chiar și cele mai bune intenții nu înlocuiesc un consult medical profesionist, dar pot îmbunătăți semnificativ confortul vieții.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top